دوربین مداربسته چیست؟

لغت دوربین مداربسته برگردان فارسی کلمه لاتین Circuit Closet Tv یا به اختصار cctv می باشد. معنای تحت الفظی آن جعبه جادویی مداربسته می باشد و به دوربین هایی تلقی می گردد که در جای خود بی حرکتند.

دوربین مداربسته به تمام دوربین هایی تلقی می گردد که در جای خود ساکن بوده و تصاویر را به یک یا چند محل ارسال می کنند. از آنجا که اکثر این دوربین ها در حفاظت، نظارت و سیستم های مانیتورینگ امنیت بکار می¬رود این واژه بیشتر به همین حیطه برمی¬گردد. اما معنی فنی آن حتی دوربین های ویدئو تلفن و کنفرانس را نیز دربرمی گیرد.

تاریخچه:

اولین سیستم مداربسته در سال 1943 میلادی توسط کمپانی Simens آلمان جهت کنترل پرتاب موشک های V2 نصب شد. یک مهندس آلمانی به نام Walter Brooch مسئول نصب این سیستم بود.

در آمریکا نخستین تبلیغ دوربین مداربسته در سال 1948 مربوط به محصولی با نام Vericon که در تبلیغات گفته می شد به مجوز دولتی نیازی ندارد. از آن پس سیستم های ضبط تصاویر دوربین مداربسته در برخی جایگاه های فضایی بزرگ جهت ضبط تصاویر پرتاب موشک ها بکار گرفته شد و خیلی سریع روی موشک ها نصب شد تا جایی که تصاویر را همراه با صدا به زمین ارسال کرد.

اولین رو نمایی از دوربین مداربسته در محوطه های عمومی آمریکا در سال 1972 بود. زمانیکه در میدان تایمز نیویورک نخستین دوربین مداربسته جهت جلوگیری از جرایم در محدوده ی نصب شد، اما نقش بسزایی در کاهش جرایم ایفا نکرد. تا اینکه در سال 1979 دوربین های مداربسته در سطح گسترده ای در کل آمریکا مخصوصاً در اماکن عمومی بکارگرفته شد. به نظر می آمد استفاده از دوربین مداربسته راهی ارزان تر در مقایسه با بکارگیری نیروهای امنیتی جهت شناسایی جرایم باشد.

دوربین مداربسته از چه قطعاتی ساخته شده است؟

دوربین مداربسته یک وسیله ی امنیتی است که جهت اهداف مهمی از قبیل کنترل و نظارت یا افزایش امنیت، ایمنی و حراست امور تحقیقاتی و آموزشی کاربرد دارد. یک سیستم کامل دوربین مداربسته به لحاظ تجهیزاتی که در آن استفاده می شود شامل: دو نوع قطعه Active و Passive می باشد. تجهیزات Passive دوربین مداربسته را می شود مانند بستر انتقال سیگنال همچون داکت، کابل و ... دانست و تجهیزات Active دوربین مداربسته را می توان دوربین، دستگاه دی وی آر، هارد و سایر تجهیزات الکترونیکی نام برد.

دوربین ها از لحاظ ظاهری اجزای مختلفی دارند که برخی از آنها عبارتند از:

1- دستگاه ضبط تصویر: این دستگاه برای ذخیره¬سازی تصاویر به دوربین نصب می شود، همچنین امکان اتصال به شبکه یا انتقال تصویر را ایجاد می نماید، باعث تنظیم تصاویر و ضبط آن ها می شود و علاوه بر این، تصاویر دوربین مداربسته به صورت یکپارچه قابل مشاهده خواهد بود.

2- دوربین: معمولاً دوربین های مداربسته ساده تنها از یک برد و یک لنز تشکیل شده اند. دوربین ها می¬توانند تصاویر را بخوانند و به تلویزیون و یا هر چیزی که برای ما قابل روئیت باشد ارسال کنند. برخی از دوربین ها پایه نیز دارند که قادرند بر روی اشیاء نصب شوند یا به آن ها متصل گردند.

3- منبع تغذیه: معمولاً در دوربین مداربسته با سیم از آداپتور استفاده می شود که با کابل هایی مستقیم به برق شهری وصل می گردد در سیستم دوربین مداربسته بی سیم از باتری به عنوان منبع تغذیه استفاده میگردد.

4- هارد برای ذخیره اطلاعات

مزایای دوربین مداربسته:

اهمیت استفاده از دوربین مداربسته به حدی حائز اهمیت است که در طول سه دهه گذشته تعداد کثیری از مصرف کنندگان تجهیزات نظارتی دوربین مداربسته دائما این پرسش را مطرح می کنند که به چه دلیل در سال های قبل از این تجهیزات بکار گرفته نمی شده. بعلاوه اینکه زمان به وقوع پیوستن جرم و پیدا کردن مجرمین وجود سیستم دوربین مداربسته مناسب که به صورت مهندسی طراحی و اجرا شده باشد محاسن بسیار زیادی را جهت حفاظت از داراییها، داشتن مکانی مطمئن و مدیریت موثر محل کار یا سکونت خواهد داشت. در قسمت ذیل تعدادی از توانایی های دوربین مداربسته که توجیه سرمایه گذاری جهت راه اندازی این سیستم را به همراه دارد مورد بررسی قرار می گیرد.

- ایجاد رعب و وحشت در مجرمین:

یکی از اصولی ترین برتری های راه اندازی دوربین مداربسته ایجاد ترس از انجام جرم در مجرمین می باشد. دوربین های مداربسته که در موقعیت های مناسب و درست تعبیه شده باشند مجرم احتمالی را درصدد این بر می آورد که از ارتکاب جرم خودداری نماید و محل دیگری با ضریب امنیتی ضعیف تر را برای ارتکاب جرم انتخاب نماید.

- افزایش بهره وری:

بهره وری نیروی کار بزرگترین فکری است که امروزه تجارت و تولید باآن مواجه است. سیستمهای دوربین مداربسته کمک می کند حتی زمانیکه شخصی به عنوان مسئول مجموعه در محل حضور ندارد، کارکنان بهترین رفتار کاری را از خود بروز دهند و همچنین به مدیران این دسترسی را می دهد تا عادات و رفتارهای کاری را به صورت دوره ای و در تایم های معین مورد مطالعه قرار دهند.

- کاهش مسئولیت و بدهی:

تعدا زیادی از مجرمین در جستجوی کسب ثروت از طریق ایجاد دعواهای کذب علیه شرکت ها می باشد. بدون در دست داشتن مدارک و شواهد جهت دفاع از خود مدیران این مجموعه ها امکان دارد گاهی محکوم به پرداخت هزینه های زیادی گردند. دوربین مداربسته راه کاری مناسب جهت جلوگیری از این وقایع مطرح می شود و علیه چنین ادعاهایی مفید قرار خواهد گرفت.

قیمت دوربین مداربسته:

قیمت دوربین متاثر از ساخت کشور سازنده و کمپانی تولید کننده آن و همچنین امکاناتی که بر روی آن تعبیه شده می باشد.

معمولا کشورهای اروپایی (اسکاندیناوی) پیشرو در ساخت دوربین های حرفه ای هستند. مثل سوئد یا فنلاند و همچنین کشور آلمان که دوربین BOSCH و SIEMENS و GRUNDIC را دارد.

متاسفانه در چندی سال گذشته با ورود بی رویه دوربین های بی کیفیت و NONAME چینی بازار ایران دستخوش تغییرات بسزایی گردید و با کاهش شدید قیمت مواجه شدیم. البته عرضه ی بیش از تقاضا و افزایش بدون کنترل فروشندگان این محصول و ثبات قیمت ارز در چند سال اخیر بین سال 92 الی 95 این محصول افزایش قیمت چشمگیری نداشته.

داشتن موتور در لنز دوربین- داشتن سیستم WDR و میزان مگاپیکسل و داشتن لنز VARIFOCAL و تحت غالب H265 یا H264 بودن می تواند تعیین کننده قیمت دوربین باشد.

لنز دوربین ها یا CMOS یا CCD می باشد. و Image Sensor که تعیین کننده میزان وضوح تصویر به مگاپیکسل می باشد در قیمت دوربین تاثیر گذار است. میزان توانایی دوربین در کارکرد تاریکی مطلق بسیار موثر است. همچنین نوع لنز دوربین که Pix یا متغییر باشد بسیار حائز اهمیت است. تعداد LED مادون قرمز در تامین نور در تاریکی شب مهم است. Bit Rate دوربین و Stream سیستم از موارد تاثیر گذار در قیمت می باشند. داشتن سیستم ضد مه De fog مهم است. تابعیت از سیستم Onvif خیلی مهم است. داشتن میکروفون در دوربین حائز اهمیت است. تعداد ورودی صدا در دستگاه ضبط تصویر نیز بسیار مهم می باشد.

انواع دوربین مداربسته:

سیستم نظارتی دوربین مداربسته جهت هر تجارتی مهم است. انواع متنوعی از دوربین مداربسته در بازار وجود دارد که باید بر اساس مکان و کارآیی که دارد نوع مناسبی از دوربین مداربسته را انتخاب و خریداری کرد. دوربین های مداربسته ویژگی ها، انواع و تنظیمات متفاوتی دارد. به همین جهت انتخاب نوع مناسب با کاربری بسیار حائز اهمیت است. در این مقاله انواع دوربین مداربسته و کارکردهای آن را بیان خواهیم کرد.

دوربین مداربسته دام:

دوربین مداربسته دام یا گنبدی، طرفدار را در نظارت تصویری در فضاهای In door را دارد. اسم این دوربین ها از شکل نیم دایره پایه ای که دوربین روی آن قرار می گیرد گرفته شده است. این نوع پایه ها و شکل ظاهری برای جلب توجه کمتر دوربین استفاده می شوند. البته این پوشش ها دوربین را مخفی نمی کنند. پایه های نیم دایره ای شکل، زاویه دید دوربین را مخفی می کنند. از این جهت مجرمین نمی توانند زاویه مناسب برای دورماندن از دید دوربین را تشخیص دهند. عمده ی این دوربین ها لنزهایی WIDE با فاصله کانونی کوچک (3.6 یا 4 میلیمتر) دارند. بخش هایی از دوربین مداربسته که امکانم چرخش، گردش و زوم سریع را فراهم می کند اسپید دام نامیده می شوند. دوربین های مداربسته دام امکان حرکت دوربین را برای اپراتور فراهم می کنند. تعدادی از این دوربین ها نیز توانایی زوم و چرخش خودکار را در فواصل زمانی معین دارند. این دوربین ها می توانند فضایی گسترده را تحت پوشش قرار دهند و حتی در نور کم نیز کار کنند.

دوربین مداربسته بولت:

دوربین مداربسته بولت دارای حالت استوانه ای و مخروطی هستند که شکلی مشابه گلوله تفنگ دارند. این دوربین ها اکثرا جهت روئیت فواصل طولانی استفاده می شوند. این دوربین ها اکثرا توانایی گردش چرخش و زوم را ندارند و جهت ضبط تصاویر از یک مکان ثابت و منطقه خاص کاربرد دارند. دوربین مداربسته بولت توانایی اجرا بر روی دیوار و سقف را دارند و ضمنا جهت مکان In door و Out door استفاده می شود. دوربین های مداربسته بولت چنانچه داخل پوشش محافظ قرار بگیرند، ضد آب می شوند. این محافظ، دوربین را از گرد و غبار، بارش برف و باران، تگرگ و دیگر عناصر تخریب کننده دور نگه می دارند. این نوع از دوربین ها توانایی دید درست با استفاده از LED مادون قرمز دارند و می توانند در شرایط نوری بسیار تاریک به وضوح کار کنند.