انواع و مکانیزم عملکرد اپراتور درب شیشه ای

اپراتور درب شیشه ای

استفاده از درب شیشه ای اتوماتیک در سال‌های اخیر بیش از پیش رایج بوده است. این درب‌ها، از قطعات و قسمت‌های مختلفی تشکیل می‌شوند که از مهم‌ترین آن‌ها می‌توان به اپراتور درب شیشه ای اشاره کرد. در این مطلب، به بررسی انواع اپراتور درب شیشه ای و سایر قطعات و قسمت‌هایی که با آن در ارتباط هستند می‌پردازیم.

در سال‌های گذشته، استفاده از درب شیشه ای اتوماتیک در ورودی مکان‌های عمومی رو به افزایش بوده است. در ابتدای ورود این دستگاه‌ها به کشور، استفاده از درب‌های شیشه‌ای بازشو، عملی تجملگرایانه به حساب می‌آمد اما رفته رفته کاربردها و مزیت‌های استفاده از این نوع درب‌ها بر همگان آشکار شد. امروزه به طور فراگیر شاهد استفاده از این درب‌ها در مراکز پرتردد عمومی همچون بیمارستان‌ها، هتل‌ها، فروشگاه‌ها، ادارات دولتی، بانک‌ها و ... هستیم. اپراتور درب شیشه ای یکی از مهم‌ترین قسمت‌های بدنه‌ی یک درب شیشه ای اتوماتیک است که در ادامه به بررسی انواع و مکانیزم عملکرد آن می‌پردازیم. همچنین برای بررسی درب اتوماتیک کرکره ای میتوانید این مقاله را مطالعه کنید.

درب شیشه ای اتوماتیک مزیت‌ها و کاربردهای متنوعی دارد که از میان آن‌ها می‌توان به زیبایی و مدرن سازی ورودی ساختمان‌ها، امنیت، صرفه جویی در مصرف انرژی با جلوگیری از هدررفت گرما و سرما، کمک به تهویه مطبوع و جلوگیری از ورود مواد آلاینده به داخل ساختمان اشاره کرد. درب اتوماتیک بر اساس اپراتور درب شیشه ای استفاده شده در آن و شکل ظاهری درب‌ها به انواع مختلفی تقسیم می‌شود:

<Br>

انواع اپراتور درب شیشه ای

انواع اپراتور درب شیشه ای بر اساس نحوه‌ی عملکرد و شکل ظاهری به پنج دسته‌ی زیر تقسیم می‌شود:

1. اپراتور‌های درب شیشه ای کشویی

2. اپراتور‌های درب شیشه ای گردان

3. اپراتورهای درب شیشه ای تلسکوپی

4. اپراتورهای درب شیشه ای تاشو

5. اپراتورهای درب شیشه ای نیم گرد

اپراتور درب شیشه ای کشویی برای درب‌های اتوماتیکی کاربرد دارد که معمولاً در مصارف عادی، فروشگاه‌ها و اکثر مراکز عمومی مشاهده می‌کنیم. این درب ها به صورت استاندارد از دو لت مسطح متحرک و دو لت ثابت تشکیل می‌شوند که لت‌های متحرک در یک مسیر خطی و در جهت مخالف باز و بسته می‌شوند. اپراتور درب شیشه ای گردان معمولاً در هتل‌ها یا مراکز خرید مورد استفاده قرار می‌گیرند. این مراکز به دلیل رفت و آمد زیاد و اتلاف بالای انرژی محیط، از اپراتور درب شیشه ای گردان استفاده می‌کنند. این درب‌ها نسبت به مدل‌های مسطح گران قیمت‌تر بوده و فضای زیادی را اشغال می‌کنند. یکی از مهم ترین اهداف کاربران برای استفاده از اپراتور درب شیشه ای گردان، زیبایی منحصر به فرد آن‌هاست.



اپراتور درب شیشه ای نیم گرد یا منحنی شباهت زیادی به اپراتور درب شیشه ای گردان دارند. از این نوع درب بیشتر در بیمارستان‌ها، آزمایشگاه‌ها و بانک‌ها و ... استفاده می‌شود. شکل کلی ایندرب‌ها به صورت بیضی یا نیم دایره است و عرض بازشوی آن‌ها به دو متر می‌رسد.



اپراتور درب شیشه ای تلسکوپی بیشتر در فضاهایی که جا برای نصب درب محدود بوده اما به ورودی بزرگتری نسبت به اپراتور درب شیشه ای کشویی ساده نیاز دارند، استفاده می‌کنند. در این مدل، چهار لت متحرک و دو لت ثابت وجود دارد. لت‌های متحرک قرار گرفته در دو سمت این درب، با حرکت کشویی روی هم قرار گرفته و فضای ورودی بیشتری را فراهم می‌کنند. عرض ورودی این اپراتور درب شیشه ای تلسکوپی تا 20 درصد بیشتر از اپراتور درب شیشه ای کشویی خواهد بود.



برای درب‌های خاصی که به دلیل محدودیت در فضا یا مدل خاص ساختمان در گوشه‌ی بنا قرار می‌گیرند، از اپراتور درب شیشه ای تاشو استفاده می‌شود. این درب‌ها از 90 تا 175 درجه زاویه‌ می‌گیرند.

همچنین میتوانید با مطالعه درباره درب اتوماتیک، اطلاعات خوبی درباره درب های اتوماتیک کسب نمایید.



انواع اپراتور درب شیشه ای بر اساس مصرف انرژی

اپراتور درب شیشه ای پرمصرف یا فول انرژی، اپراتور درب شیشه ای کم مصرف و اپراتور درب شیشه ای پاور استیت، انواع این دستگاه‌ها بر اساس سرعت عملکرد و مصرف انرژی را تشکیل می‌دهند. اپراتورهای فول انرژی، با بالاترین سرعت ممکن، درب را باز و بسته می‌کنند. این دستگاه‌ها معمولاً در فضای باز مورد استفاده قرار می‌گیرند. اپراتورها کم مصرف یا کم انرژی، برای مصارف معلولین یا برخی از قسمت‌های بیمارستان‌ها مورد استفاده قرار می‌گیرند. این درب‌ها با سرعت عملکرد پایینی که دارند، برای سالمندان، معلولین و ... مشکلی را ایجاد نمی‌کنند. و نهایتاً اپراتورهای اتوماتیک پاور استیت که وظیفه‌ی اصلی باز و بسته کردن درب را بر عهده ندارند. بلکه از این دستگاه‌ها برای تقلیل یا تنظیم سرعت درب‌های اتوماتیک استفاده می‌کنند.

قسمت‌های مختلف یک درب اتوماتیک شیشه ای

درب‌های اتوماتیک بازشو، علاوه بر اپراتور درب شیشه ای که قسمت اصلی آن را تشکیل می‌دهد، از قطعات و بخش‌های مختلفی تشکیل می‌شوند:

1. ریل درب شیشه ای

ریل درب، در واقع قسمتی است که درب‌های شیشه ای روی آن حرکت می‌کنند. این قطعه که معمولاً از جنس آلومینیوم و رنگ نقره‌ای ساخته می‌شود، می‌تواند بر اساس سلیقه‌ی کاربر، به رنگ‌ها و مدل‌های مختلف تغییر کند.

2. موتور اصلی

موتور اصلی یک درب شیشه ای، وظیفه‌ی انجام اعمال اصلی اپراتور درب شیشه ای را بر عهده دارد. از انواع معتبرترین برندهای سازنده‌ی موتور اصلی درب اتوماتیک شیشه ای می‌توان به دانکر و براشلس از کشور آلمان اشاره کرد. اکثر شرکت‌های تولید کننده و مجری نصب درب های شیشه ای، از موتورهای دانکر استفاده می‌کنند و تفاوت اصلی میان آن‌ها به اپراتور درب شیشه ای مورد استفاده در آن مربوط می‌شود. به طور کلی، قدرت موتورهای دانکر بیشتر از موتورهای براشلس است. از این رو، در مکان‌هایی که رفت و آمد بالاتر بوده و ارتفاع درب از حالت استاندارد بیشتر است، از موتورهای دانکر استفاده می‌کنند. اما برای مکان‌های کم رفت و آمد، بهتر است از موتورهای براشلس استفاده شود. چرا که قیمت تمام شده‌ی اینموتورها نیز کمتر است.

3. هرزگرد

این قطع در سمت دیگر ریل‌ها قرار گرفته و حرکت برگشتی درب‌ها را تکمیل می‌کند.

4. کنترل باکس

دستوراتی که از طرف قطعات مختلف اپراتور درب شیشه ای همچون سنسور و بورد دریافت می‌شود، توسط این قطعه به موتور اصلی انتقال می‌یابد. این دستگاه‌ها شامل یک بورد دستی یا دیجیتالی هستند که اطلاعاتی همچون سرعت باز و بسته شدن و زمان باز ماندن را دریافت کرده و به اجرا می‌گذارند.

5. اپراتور درب شیشه ای

اپراتور درب شیشه ای قلب یک درب اتوماتیک بازشو را تشکیل می‌دهد. این دستگاه هوشمند، اطلاعات را از طریق سنسورهای مختلف خود دریافت کرده و به کمک کنترل باکس، موتور اصلی و سایر قطعات بدنه‌ی یک درب اتوماتیک، وظیفه‌ی اصلی این مجموعه را انجام می‌دهند. اپراتور درب شیشه ای را می‌توان به حالت‌های مختلف اتوماتیک، نیمه باز و تردد یک طرفه تنظیم کرد.

سنسورهایی که روی اپراتور درب شیشه ای نصب می‌شوند، از انواع مادون قرمز اکتیو، مادون قرمز پسیو و مایکروویو تشکیل می‌شوند. این سنسورها در چارچوب بالایی و دو طرف چارچوب‌های کناری درب شیشه ای نصب شده و وظیفه‌ی کنترل ورود و خروج و زمان بسته شدن را بر عهده دارند.

6. قفل درب اتوماتیک

قفل مرکزی درب‌های اتوماتیک شیشه ای، از دو نوع مکانیکی و موتورلاک تشکیل می‌شود. قفل های موتورلاک به وسیله‌ی فشار امپر برق، درب را بسته نگه می‌دارند. این قفل‌هابه صورت دستی کار نمی‌کنند و در صورت بسته شدن درب، نمی‌توان آن را باز کرد. اما بزرگترین ضعف این قفل‌ها، غیر فعال شدن با قطع جریان برق است. از این رو از یک قفل ساده‌ی مکانیکی نیز برای این مواقع استفاده می‌کنند.

مقالات
مقالات مرتبط
نظرات کاربران
نظر خود را ثبت کنید