در این مقاله می‌خواهیم در مورد نصب و تعمیر اعلام حریق صحبت کنیم و از نزدیک با نحوه نصب، کارکرد، نگهداری و اجرای سازنده یک سیستم اعلام حریق به‌روز و پیشرفته آشنا شویم. یک سیستم اعلام حریق از به هم پیوستن چند مدار و دستگاه مختلف اندازه‌گیری به وجود می‌آید و برخلاف دستگاه‌های دیگر نیازمند تست‌ها، نگهداری‌ها و سرویس‌های دوره‌ای منظم است. از این رو در این مقاله می‌خواهیم با اجزای مختلف یک سیستم اعلام حریق آشنا شویم تا بتوانیم بیشترین بازدهی ممکن را از سیستم خود دریافت کنیم. اگر شما هم در مورد نصب اعلام حریق، اجزای سازنده و چگونگی کارکرد آن کنجکاو هستید، پیشنهاد می‌کنیم تا انتهای این مطلب با ما همراه باشید.

برای آشنایی با درب اتوماتیک به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.

سیستم اعلام حریق چیست و چگونه کار می‌کند؟

سیستم اعلام حریق (Fire Alarm System) به عبارت ساده همان‌طور که از نامش مشخص است، وظیفه مهم تشخیص دود، گاز، مونواکسید کربن و آتش و هشدار دادن به ساکنین را برعهده دارد. نصب سیستم اعلام حریق چندین سال است که برای کاربری‌های مختلف اداری، تجاری و مسکونی ضروری شده است.

یک سیستم اعلام حریق از چندین مدار اندازه‌گیری و آشکارسازی هماهنگ و به‌هم‌پیوسته تشکیل می‌شود و کار آن‌ها حفاظت از جان و مال افراد با اعلام کردن خطر وجود دود و آتش در ساختمان است. به کمک یک سیستم اعلام حریق به‌روز، هوشمند، پیشرفته و دقیق می‌توان جلوی بسیاری از صدمات و آسیب‌های فیزیکی و مالی افراد را گرفت. این سیستم به سنسورها و دیتکتورهای بسیار دقیقی مجهز می‌شود که در صورت مشاهده و تشخیص دود، آتش و گاز در محیط، بلافاصله سیستم‌های هشدار را به صدا درآورده و ساکنین را از وجود یک خطر بالقوه آتش‌سوزی آگاه می‌کند.

برای آشنایی با تعمیرات اعلام سرقت به صفحه مورد نظر مراجعه کنید.

نصب و تعمیر اعلام حریق

نصب و تعمیر اعلام حریق در انواع ساختمان‌های مختلف با کاربری‌های اداری، انبار، سوله، مسکونی، صنعتی (به‌خصوص در کارخانه‌هایی که ما مواد اشتعال‌زا سروکار دارند، مانند پوشاک، کاغذسازی، کارخانه‌ها و انبار مواد شیمیایی و اشتعال‌پذیر و موارد مشابه)، پارکینگ‌های عمومی و ساختمان‌های بزرگ و پرتردد کاربرد دارد.

انواع سیستم اعلام حریق در حالت کلی به دو دسته زیر تقسیم می‌شوند:

• سیستم اعلام حریق دستی: نصب اعلام حریق سنتی در حال منسوخ شدن است و دلیل این امر ضعف‌های مشهودی است که در سیستم اعلام حریق دستی وجود دارد. سیستم اعلام حریق دستی برای به صدا درآوردن آژیر خطر و آگاه کردن ساکنین از خطر آتش‌سوزی به یک اپراتور نیاز دارد. اگر اپراتور به هر دلیلی در محل حضور نداشته باشد یا متوجه آتش‌سوزی نشود، فاجعه رخ خواهد داد. همچنین این سیستم‌ها محل دقیق آتش‌سوزی در ساختمان را مشخص نمی‌کنند و صرفاً جنبه هشدار و اعلان حریق دارند.

• سیستم اعلام حریق اتوماتیک: نصب اعلام حریق اتوماتیک این روزها بیشتر روی بورس است. سیستم اعلام حریق اتوماتیک به انواع سنسورها، آشکارسازها و مدارهای اندازه‌گیری دقیق و بدون خطایی مجهز است که بدون نیاز اپراتور به‌صورت دائمی شرایط محیطی را آنالیز می‌کنند و در صورت تشخیص مشکل (دود و آتش) بلافاصله ساکنین را در جریان خطر قرار می‌دهند. این دستگاه‌ها بسیار دقیق هستند و محل دقیق آتش‌سوزی احتمالی را گزارش می‌کنند. نصب اعلام حریق اتوماتیک بسیار مورد توصیه است، چرا که این سیستم به‌صورت خودکار برای آتش‌نشانی منطقه یک سیگنال خطر ارسال می‌کند و آتش‌نشانی را از بروز آتش‌سوزی آگاه می‌کند.

سیستم اعلام حریق اتوماتیک خود انواع مختلفی دارد و به دسته‌های زیر تقسیم می‌شود:

سیستم اعلام حریق اتوماتیک معمولی: نصب اعلام حریق اتوماتیک معمولی به این صورت است که ساختمان را زون بندی می‌کنند و در هر زون) برحسب نیاز تعدادی سنسور، آشکارساز و آژیر نصب می‌شود. این تجهیزات به سیستم مرکزی اعلام حریق متصل می‌شوند.

سیستم اعلام حریق اتوماتیک آدرس پذیر: نصب اعلام حریق اتوماتیک آدرس پذیر به این صورت است که تجهیزات در ابتدا کدگذاری و شماره‌گذاری می‌شوند و سپس در نقاط مختلف ساختمان نصب می‌شوند. در صورت بروز خطر، کنترل پنل مرکزی، با توجه به همان کدها محل حریق و خطر را به‌صورت دقیق مشخص می‌کند. نصب اعلام حریق آدرس پذیر این روزها بیشتر روی بورس است.



نصب اعلام حریق



سیستم اعلام حریق بی‌سیم: نصب اعلام حریق اتوماتیک بی‌سیم به این صورت است که ارتباطات وایرلس و بی‌سیم امن جایگزین سیم و کابل‌کشی می‌شود و ارتباط بین تجهیزات مختلف باهم و با کنترل پنل مرکزی از طریق امواج وایرلس است.

اجزای یک سیستم اعلام حریق به‌روز و پیشرفته

برای نصب و تعمیر اعلام حریق باید با اجزای سازنده یک سیستم اعلام حریق آشنا باشیم. اجزای سازنده سیستم‌های اعلام حریق به شرح زیر است:

• مرکز کنترل اعلام حریق یا همان کنترل پنل مرکزی که وظیفه پردازش داده‌های ورودی و خروجی را برعهده دارد.

• دتکتورها (آشکارسازها) و سنسورهای تشخیص دود، حرارت، گاز، شعله

• شستی اعلام حریق

• تجهیزات هشداردهنده مانند آژیر اعلام حریق و فلاشر

• منبع تغذیه

• تجهیزات برقراری ارتباط بین عناصر مختلف سیستم اعلام حریق

نصب و تعمیر اعلام حریق؛ نحوه نصب، عیب‌یابی و تعمیر سیستم اعلام حریق به چه صورت است؟

نصب و تعمیر اعلام حریق برعهده پرسنل متخصص و آموزش‌دیده است و باید از پروتکل‌های استانداردی و امنیتی خاصی پیروی کند. در حالت کلی اقدامات مربوط به نصب و تعمیر اعلام حریق و سرویس‌های دوره‌ای شامل موارد زیر است:

نصب و تعمیر اعلام حریق؛ بازدیدهای هفتگی: در بازدید هفتگی معمولاً پانل اصلی اعلام حریق (FACP) مورد بررسی قرار می‌گیرد تا صحت عملکرد آن تأیید شود. همچنین چند مورد از شستی‌ها به‌صورت دستی فعل می‌شوند تا کارکرد کلی سیستم مورد بازبینی قرار گرفته باشد. بازدید هفتگی با توجه به ابعاد ساختمان و تعدد تجهیزات به‌کاررفته می‌تواند از ۱ تا ۴ هفته یک‌بار انجام شود.

نصب و تعمیر اعلام حریق؛ بازدیدهای ۶ ماهه: در این بازدید تمام تجهیزات، سیم‌کشی‌ها، آژیرها، فلاشرها و اتصالات مورد بازبینی قرار می‌گیرند. دتکتورها و آژیرها تمیز می‌شوند و صحت عملکرد آن‌ها مورد بررسی قرار می‌گیرد.

نصب و تعمیر اعلام حریق؛ بازدیدهای سالیانه: در این تست تمام عناصر سازنده یک سیستم اعلام حریق اعم از منبع تغذیه و باتری‌ها، بوردهای الکترونیکی داخلی، مدارات و غیره بررسی می‌شوند، تمیزکاری می‌شوند و از نظر صحت و دقت عملکرد مورد بررسی قرار می‌گیرند.

تست حساسیت: تست حساسیت مربوط به آشکارسازها و سنسورهای تشخیص دود و آتش است. این تست در ابتدای نصب اعلام حریق، ۱ سال پس از نصب اعلام حریق و پس از آن هر ۴ سال یک‌بار انجام می‌شود. طول عمر مفید یک دتکتور بین ۸ تا نهایت ۱۰ سال است و پس از این مدت حتی اگر سالم باشد، باید تعویض شود.



نصب و تعمیر اعلام حریق




سخن پایانی

در این مقاله در مورد نصب و تعمیر اعلام حریق صحبت کردیم و از نزدیک با اجزای سازنده یک سیستم اعلام حریق آشنا شدیم. همچنین اطلاعات مفیدی در مورد کارکرد، اهمیت و انواع سیستم‌های اعلام حریق به دست آوردیم. نصب اعلام حریق با توجه به کارکرد آن برای تمام ساختمان‌ها مورد توصیه و ضروری است.

تعمیرات تخصصی تجهیزات امنیتی توسط تیم اشل انجام می شود.